Srbijanska jela Milijana Stojanića na svetskoj diplomatskoj trpezi
Podvig ambasadora domaće kuhinje

                Recepti Milijana Stojanića, našeg proslavljenog kulinarskog stručnjaka iz Kosjerića, štampani su u prvom Svetskom diplomatskom kuvaru koji je nedavno objavljen u Bratislavi. Ova neobična knjiga, namenjena svetskim državnicima i diplomatama, objavljena je u 200.000 primeraka na deset svetskih jezika, a među receptima najpoznatijih majstora kulinarstva, biće i 12 recepata kojima Stojanić predstavlja naše podneblje. Primerci ove knjige već su u domovima mnogih državnika i diplomata u svetu, ali na žalost neće biti u slobodnoj prodaji.

                - Za nas je ovaj kuvar veoma važan. Godinama smo bili satanizovani, a sada će se naša jela naći na trpezama mnogih važnih ljudi na svetu. Na osnovu tih jela oni će upoznati i Srbiju - navodi Stojanić, koji je najzaslužniji za prodor srpske nacionalne kuhinje u svetu.
Pored američkih, ruskih, francuskih, grčkih, indonežanskih, holandskih, turskih, italijanskih, hrvatskih, slovenačkih i gastronomskih specijaliteta ostalih naroda, Stojanić je u Svetskom diplomatskom kuvaru srbijansku kuhinju predstavio sa dvanaest kulinarskih specijaliteta. Pored ostalih tu su somborska čorbica, supa sa mesom ćurke, gulaš od srnećeg mesa, srpska pletenica, muflonski gulaš u sosu od borovih iglica, Katarinin sladoled i još mnogo toga.
                 - Našli smo se u probranom društvu velikih svetskih naroda i velikih svetskih kuhinja i zbog toga je značaj našeg učešća u ovom projektu još veći - navodi Stojanić, pobednik na ukupno 211 kulinarskih takmičenja u zemlji i svetu, prvak Evrope i sveta u kulinarstvu i internacionalni vitez kulinarstva.

 
   
   

               Pored ove vredne knjige, iz štampe je nedavno izašla i knjiga pod naslovom "Beli luk i papričice", autora Milijana Stojanića i Stambola Gestamova, šefa kuhinje u beogradskom hotelu "Interkontinetal". Knjiga je štampana nakon TV serijala o kulinarskim specijalitetima i sadrži 300 recepata. Zaljubljenici u kulinarstvo pronaći će recepture za "divčibarsku lepoticu", tortu od krompira, đuveč od pasulja, kotel od rakova i još mnogo delikatesa.
                Stojanić najavljuje da će uskoro iz štampe izaći "Balkanski kuvar", koji se štampa u Grčkoj i u njemu će se naći njegovi recepti srpskih jela. Tokom septembra u prodaji će biti i "Milijanov kuvar" sa 500 recepata, kojim će naš ambasador gastrononije obeležiti 30 godina rada. Ova Stojanićeva knjiga biće štampana u neverovatnom tiražu od 70.000 primeraka.

Nenad Kovačević - (Dnevni list "Danas")

 
       
Početna Biografija Kuvari Motel "Izvor' Kontakt
© by Milijan & MegaBite web design - 2006